Vágó Piros a levesek között válogat

Vágó Piros, a Retro Rádió Rádiókonyha műsorvezetője akár 10 levest is szívesen választana a „Mit eszik az ország” listájáról. Nem véletlen, hogy nagy kedvence egy híres ételünk.

 

Piros kezdőként Szentendrén dolgozott a Pilis Rádióban, ahol a heti "szerkesztőségi gyűlést" az egyik helyi étteremben tartották. Ott kóstolta meg először a palóclevest, ami azóta is az egyik legnagyobb kedvence. „Szép lassan otthon is megtanultam elkészíteni, sőt, most már glutén- és tejmentes változatban is megy – mesélte a műsorvezető.

Ezt a levest híres írónknak, Mikszáth Kálmánnak, a „legnagyobb palócnak” főzte a Gundel család első nagy szakácsa. Az író tiszteletére kapta a nevét, és kérésére benne van a magyar konyha minden zamata. Eredetileg ürühúsból készült, sok zöldséggel, jellegzetesen krumplival, zöldbabbal és tejfölös habarással. Ma már sertés-, marha- vagy szárnyashúsokkal is tálalják.

Nem véletlen Vágó Piros vonzódása ehhez az ételhez. Szereti az írót is, élete első repülős utazására, 11 éves korában, egy Mikszáth könyvet vitt, ami annyira tetszett neki, hogy nagy hirtelen háromszor is elolvasta. 

 A műsorvezető listájára bekerült még a harcsapaprikás, a túrógombóc is, de a palacsinta például nem. 

Hallgasd meg a Retro Rádióban elhangzottakat itt

No comments


Leave a comment