A tökéletes nyárs titka

A saslik első sorban akkor tökéletes, ha kedvenc alapanyagainkból készül. De van néhány szabály, amelyek segítségével – függetlenül az ízesítésünktől – elronthatatlan nyársakat készíthetünk. 

A nyárson sütés elsőre egyszerűnek tűnhet, amíg el nem követjük azokat az apró hibákat, amelyek nagyban befolyásolják a végeredményt. A pác, a fűszerezés és a felhasznált alapanyagok ízlésünktől függenek, de íme 5 jó tanács, hogy tökéletes legyen a nyársunk:

1. Zsírosabb húst válasszunk

Szinte bármilyen húsfajtát használhatunk a saslikhoz, marhát, sertést, halat vagy bárányt, valamint soványabb húsokat is, mint a csirkét vagy pulykát. Amennyiben olyan húst választunk, ami kevésbé zsíros, húzzunk vékony szalonnadarabokat a hús mellé, így sütés közben nem fog kiszáradni.

2. Egyenlő darabok

A hús felszeletelésénél ügyeljünk rá, hogy egyforma méretűek legyenek, a legjobb, ha négyzet alakúak. Ne vágjunk túl kicsi darabokat, mert azok hamar kiszáradnak a nyárson, és könnyedén leeshetnek róla, de a túl nagyokat is kerüljük el, hogy megfelelően át tudjuk sütni a nyársat.

3. Külön a zöldségeket

Kézenfekvőnek tűnik, hogy az együtt fogyasztott húsokat és zöldségeket egy nyársra húzzuk, de valójában ez egy rossz szokás. A zöldségeknek jóval kevesebb időre van szükségük ahhoz, hogy elkészüljenek. Ha a húsokkal egy nyárson sütjük őket, nagy valószínűséggel elégnek, mire a húsok is átsülnek. Használjunk a zöldségeknek és húsoknak külön nyársat, elég, ha a tányéron kerülnek egymás mellé!

4. Ne pakoljuk túl!

Az egyforma nagyságúra vágott húsokat úgy húzzuk fel a nyársakra, hogy éppen csak összeérjenek! Ha túl közel vannak egymáshoz, nem sülnek át rendesen, viszont a túl nagy távolság miatt kiszáradhatnak.

5. Forgassuk

A nyársakat többször forgassuk át sütés közben, és ügyeljünk arra, hogy minden oldaluk legyen legalább egyszer a parázs felé.

No comments


Leave a comment