Recept: készülhet az első adag mézeskalács

Sosem lehet korai elkezdeni gyártani a mézeskalácsokat. Ráadásul hétvégén már advent első vasárnapja lesz!

Tökéletes mézeskalács

Hozzávalók kb. 60 darabhoz

A tésztához

50 dkg liszt

15 dkg porcukor

2 tk. szódabikarbóna

1 ek. mézeskalács fűszerkeverék

1 tk. kakaópor

15 dkg vaj

1,25 dl méz

2 tojás

A díszítéshez

1 tojásfehérje

15 dkg porcukor

Elkészítés

1. A lisztet összekeverjük a porcukorral, a szódabikarbónával, a fűszerkeverékkel és a kakaóporral. A vajat felolvasztjuk a mézzel, a lisztes keverékhez adjuk és elkeverjük benne a tojásokat is. A tésztát alaposan összegyúrjuk és három részre osztjuk, hogy könnyebb legyen vele dolgozni.

2. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, egy tepsit pedig kibélelünk sütőpapírral. Lisztezett deszkán körülbelül centi vastagságúra nyújtjuk az a tésztadarabokat, majd tetszőleges nagyobb formákat szaggatunk. Ezeket a tepsibe sorakoztatjuk és az előmelegített sütőben 10 percen keresztül sütjük. Akkor jó, ha az alja nem kap színt. Ha kivesszük, először még puha, de mire kihűl, megszilárdul.

3. A díszítéshez készítsünk a tojásfehérjét kemény habbá verjük a porcukorral és egy csipet sóval. A mázat habzsákba vagy zacskóba töltjük és feldíszítjük vele a mézeskalácsokat. Legalább két órán keresztül hagyjuk száradni, majd tálaljuk.

Elkészítési idő: 45 perc

Fogyasztható: kb. 1 óra múlva

Recept: Péter András. Fotó: Tóth András.

Ha te sem bírod ki mézeskalács nélkül az ünnepeket, dobj egy szavazatot!

No comments


Leave a comment