Grillpartikhoz ajánljuk: tökéletes kovászos uborka

A nyári kedvencek sorában kétségkívül kiemelt helyet kap a kovászos uborka. A roppanós, lédús és ízletes savanyúság akkor a legfinomabb, ha mi készítjük el házilag. Sokszor azonban az uborka nem éri el a kívánt állagot, ami nem véletlen, ha a készítésénél hibát vétünk.

Mutatjuk, mik a leggyakoribb hibák és hogyan kerülhetjük el őket!

  • Rossz uborka: Kovászos uborkának inkább kisebb méretű uborkákat válasszunk, a 8-12 cm-nél nagyobbak túl hamar megpuhulhatnak. Vásárlásnál figyeljünk rá, hogy ne kisméretű csemege uborkákat vigyünk haza, illetve a kovászolni szánt uborkának olyanokat válasszunk, amelyek héja enyhén szúr, innen tudhatjuk, hogy frissen szedett áruval van dolgunk!
  • Nem megfelelő tisztítás: Az uborkákat ne csak leöblítsük, áztassuk be, majd sikáljuk át alaposan! Fontos, hogy semmilyen szennyeződés ne maradjon rajtuk, ez egyrészt az érési folyamatokba zavarhat be, másrészt az elkészült uborkák fogyasztásánál lehet kellemetlen a földes uborka.
  • Rossz időjárás: A kovászos uborka meleget és napsütést igényel, ezért nem érdemes borús, esős napokon elkezdeni a készítését, viszont a túlmelegedéstől is óvni kell.  Minél melegebb és naposabb helyre tesszük, annál hamarabb fog elkészülni. Átlagosan 2-3 nap is elegendő neki, érdemes 2 nap után megkóstolni, nehogy túl sokáig maradjon kint és megpuhuljon. Amennyiben rosszkor kezdünk neki, és nincs elég meleg, nem fognak elindulni a kovászoláshoz szükséges folyamatok.
  • Bevágás nélkül: Tisztítás után az uborka végeit vágjuk le, majd hosszában vágjunk bele csíkokat! Amennyiben ez kimarad, úgy a kovászos lé nem fogja átjárni az uborkát és ízetlen marad.
  • Hiányzik a kenyér: A kenyérnek fontos feladata van az erjedés beindításában, ezért ne feledkezzünk meg róla. Használhatunk kovászos és élesztős kenyeret is, viszont a kiflit vagy a zsömlét kerüljük el.

No comments


Leave a comment