Így dobd fel! Ezzel a recepttel lesz tökéletes az aranygaluska

A sodóba kevertünk egy plusz hozzávalót és egyszerűen elképesztő lett tőle az aranygaluska. Mindenkinek kötelező kipróbálnia!

Aranygaluska

Hozzávalók 8 személyre

A tésztához

3 dl tej

1 kk. cukor

3,5 dkg élesztő

50 dkg liszt

5 ek. barna cukor

3 tojássárga

A forgatáshoz

10 dkg olvasztott vaj

25 dkg darált dió

15 dkg darált mogyoró

A sodóhoz

2 tojás

3 tojássárga

15 dkg cukor

2 dl száraz pezsgő

Elkészítés

1. A tésztához meglangyosítunk 1 dl tejet a cukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A liszthez adjuk a barna cukrot, az élesztőt és a 3 tojássárgát, majd addig dolgozzuk, amíg a tészta elválik az edény falától. Ezután letakarjuk és meleg helyen a duplájára kelesztjük.

2. A sütőt 200 °C-ra melegítjük elő, majd kerámiaformákat készítünk elő és kenünk ki vajjal. A tésztát lisztezett asztalra borítjuk, 2 cm vastagra nyújtjuk és apró pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A tésztadarabokból a tenyerünkkel az asztalhoz nyomva kis gömböket formázunk.

3. A gombócokat az olvasztott vajba mártjuk, majd a darált dióba forgatjuk. Az előkészített formákba sorakoztatjuk, majd további 15 percet kelesztjük. Ezután az előmelegített sütőben kb. 10-15 perc alatt aranyszínűre sütjük.

4. A sodóhoz a tojásokat és a tojássárgákat keverőtálba tesszük, majd vízgőz fölött, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a cukrot és a pezsgőt is. Krémesre sűrítjük, majd az aranygaluskára locsolva tálaljuk.

Munka: kb. 45 perc

Fogyasztható: 1,5 óra múlva

Fotó: Győrfi Viktória.

Ha neked is nagy kedvenced az aranygaluska, ne felejts el szavazni rá!

Comments for Így dobd fel! Ezzel a recepttel lesz tökéletes az aranygaluska

Alajosné Kis-Szölgyémi   2021-10-07 17:08:55

Én minden gombócba baracklekvárt is teszek, s csak cukor nélküli darált dióba forgatom, s kuglóf formában sütöm ki. Nálunk a csoki sodó a menő hozzá.



Leave a comment