Tippeket adunk! 5+1 tanács kerti grillezéshez

A jó idő megérkeztével nemcsak a mozgás és a napsütés, hanem a kerti grillezések miatt is vágyunk a szabadba. Bár a megfelelő felszerelés mellett bárki tud remek grillpartikat rendezni, azért összegyűjtöttünk néhány tippet, amiket érdemes megfogadni.

1. Tervezz előre és hagyj időt az előkészületeknek!

Nincs is annál bosszantóbb, amikor a grillkolbászok már a láng felett sorakoznak és jön az elmébe hasító tudat, hogy nincs otthon mustár, saláta vagy éppen kenyér. A legtöbb tökéletes grillezést egy alapos bevásárlólista készítése előzi meg, hogy mindenki biztos lehessen abban, hogy minden szükséges hozzávalót beszerzett. Ezeket pedig érdemes elérhető közelségben elrendezni magad körül. Az egyenletesen izzó parázs elkészítéséhez is idő kell, ami nagyjából 30-40 perc. Ha a grillrács felett 15-20 centiméterre tartjuk a kezünket és csak 2-3 másodpercig tudod elviselni a hőt, nagyjából 250 fokos lehet a parázs. A barbecue-t és a grillezést a hőfok különbözteti meg egymástól, míg előbbi körülbelül 90-120 fokos parázs felett történik, utóbbi 150 foknál kezdődik.

2. Sose hagyd a lángot felügyelet nélkül!

Az egyik legfontosabb szabály, hogy sosem szabad magára hagyni a tüzet. Így ugyanis hirtelen túl nagy lángra lobbanhat, de akár kárt is tehet valakiben, vagy valamiben. Semmit, sem olajat, sem páclevet nem szabad a tűzre önteni, mert könnyen égési sérüléseket okozhat. Ráadásul még a szépen izzó parazsat is tönkre teheti. Emellett érdemes odafigyelni arra is, hogy a gyúlékony, könnyen éghető anyagokat is kellő távolságra vigyük a grilltől.

3. Hogyan süssünk húst és félkész grilltermékeket?

Lényegében bármilyen húst grillezhetünk, amihez kedvünk támad. Csupán arra kell odafigyelnünk, különösen az alacsony zsírtartalmú húsoknál, hogy csak akkor sózzuk meg őket, mielőtt közvetlenül a lángra helyeznénk. A só ugyanis megköti a nedvességet és ezáltal odavész a szaftos állag. Ha valaki az egyszerűbb megoldást preferálná és nem szeretné több órán át pácban pihentetni a grillezni való finomságot, választhat előkészített grilltermékeket. Jó választás lehet például a baconbe tekert sajtos virsli, mely ropogósra sül a láng felett, mégis szaftos marad. De bátran választhatjuk az előre pácolt ízletes húsokat is.

4. Bacon, bacon, bacon!

A bacon nemcsak virslivel, hanem anélkül is remek grilleznivaló finomság, amit nagyon sokoldalúan fel lehet használni. Salátákhoz, grillszendvicsekhez és húsokhoz is remekül passzol. Sőt, bármilyen finomságot csomagolhatunk bele, legyen szó májról, grillsajtról, vagy éppen friss nyári zöldségekről. A nehezen puhuló zöldségeknél, mint például a krumplinál, érdemes a szemeket előfőzni és csak ezután baconbe csomagolni.

5. Türelem és tisztítás

Gyakori hiba, hogy a rácsra tett ételt, legyen szó zöldségről, húsról vagy éppen halról, túl hamar szeretnénk megfordítani. Pedig untig halljuk, hogy a jó munkához idő kell, így ahhoz is, hogy a grillezendő finomságok szépen megpiruljanak. Csak akkor fordítsuk meg őket, amikor már szinte magától elválnak a rácstól. Így tudjuk, hogy az egyik oldala már átsült. Arra is figyeljünk, hogy ne mozgassuk ezeket feleslegesen, nehogy roncsoljuk az állagát. Hogy könnyebben menjen a forgatás, a rácsot használat előtt áttörölhetjük grillpermettel, vagy extra szűz olívaolajjal. Ezáltal a hús nem fog odatapadni. A grillezés végeztével pedig, amikor a rács még meleg, de már nem forró, érdemes egy kefével letörölni. Akkor ugyanis, ha hagyjuk teljesen kihűlni, a fémre ráragad az ételmaradék és sokkal nehezebb lesz leszedni.

+1 Fontos a folyamatos folyadékpótlás!

Bár a grill melletti forró levegő akarva, akaratlanul folyamatos hidratációra késztet minket, érdemes azért tudatosan törekednünk arra, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszunk el. Ha már unjuk a csapvizet, érdemes egy kicsit feldobni azt. A mexikói piacok állandó áruja a hibiszkuszvíz, melyet tisztes nevén Agua Fresca de Jamaicának neveznek. Nem hiába népszerű, ugyanis tökéletes hűsítő még a trópusi hőségben is. Ráadásul nagyon egyszerű elkészíteni. 1,5 l vízhbe 5 dkg szárított hibiszkuszvirágot szórunk és felforraljuk. Ezután a lángot takarékre vesszük és a keveréket további 5 percen keresztül főzzük. A virágot leszűrjük, majd hozzáadunk 2 ek. melaszos nádcukrot és alaposan elkeverjük. Megkóstoljuk, hogy elég édes-e, megvárjuk, amíg teljesen kihűl, majd hűtőbe tesszük. Fogyasztáskor fele-fele arányban hideg vízzel hígítjuk és jégkockákkal tálaljuk.

Forrás: Gierlinger.

No comments


Leave a comment