Méltán híres, nagyon magyar recept: Rákóczi túrós

Ha egy magyar meghallja a Rákóczi túróst, rögtön érzi az egyszerű, mégis mennyei piskótát, az ezen nyugvó túrós krémet és a baracklekvárral meglocsolt tojáshabot. Nem véletlen, hogy a sütemény népszerű.

Rákóczi túrós

Hozzávalók 12 szelethez

A tésztához

25 dkg liszt

15 dkg vaj

6 dkg cukor

1 tojássárgája

1 ek. tejföl

A töltelékhez

5 dkg mazsola

3 tojás

15 dkg cukor

1 citrom reszelt héja

1 cs. vaníliás cukor

2 dl tejföl

50 dkg tehéntúró

5 dkg zsemlemorzsa

A tetejére

4 tojásfehérje

15 dkg cukor

10 dkg baracklekvár

Elkészítés

1. A tésztához a lisztet a vajjal és csipet sóval összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojássárgáját és a tejfölt, a hűtőben, letakarva, fél órát pihentetjük.

2. A töltelékhez a mazsolát beáztatjuk. A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd beletesszük a reszelt citromhéjat és a vaníliás cukrot is. Hozzáadjuk a tejfölt, a túrót, a lecsepegtetett mazsolát és a zsemlemorzsát. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a túrómasszába.

3. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tésztát lisztezett deszkán 1,5 centi vastagra kinyújtjuk. Kivajazott, lisztezett tepsibe tesszük, villával megszurkáljuk, és a sütőben 10 percig sütjük. A sütőből kivéve rákenjük a túrós tölteléket, majd visszatéve még 20 percig sütjük. Kivesszük, a hőfokot 100 °C-ra visszakapcsoljuk.

4. Közben a tetejére a tojásfehérjét a porcukorral kemény habbá verjük. Nyomózsákba szedjük és a túrós rétegre csíkokban rányomjuk. A visszahűtött sütőben a habot rászárítjuk.

5. Amikor a hab megkeményedett, kivesszük, és a kikevert baracklekvárt a fehérjecsíkok közé nyomjuk.

Munka: kb. 45 perc

Fogyasztható: kb. 2 óra múlva

Recept: Vomberg Frigyes. Fotó: Komáromi Zoltán.

Ha neked is közel áll a szívedhez a Rákóczi túrós, mindenképp szavazz rá!

Comments for Méltán híres, nagyon magyar recept: Rákóczi túrós

Szűcsné Hajdu Mária   2021-10-13 10:06:35

Imádom, rengeteget sütöm



Leave a comment