Tuti recept: omlós linzer, aminek a tésztája elolvad a szádban

Így készítsük a linzert, amiből kedvünk szerint csillagokat, szivecskéket, angyalokat, virágokat is szaggathatunk.

Puha és omlós linzer

Hozzávalók

A linzertésztához

20 dkg liszt

0,5 csomag sütőpor

12,5 dkg vaj vagy margarin

12 dkg porcukor

0,5 csomag vaníliás cukor

2 tojássárgája (nagy)

0,5 citrom reszelt héja

A cukormázhoz

20 dkg porcukor

1 tojásfehérje

ételfesték, dekorcukor, dekortoll

Elkészítés

1. A lisztet összekeverjük a sütőporral, átszitáljuk. Hozzáadjuk a hideg vajat vagy zsírt, majd elkezdjük összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, hozzákeverjük a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgát és a citrom reszelt héját. Ezután gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát, majd a hűtőbe tesszük 30 percre.

2. A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük. A tésztát lisztezett felületen kb. 0,5 cm vastagra kinyújtjuk, és ízlés szerinti kiszúróval kiszaggatjuk, majd egymástól kicsit távolabb sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A sütőben, közepes hőmérsékleten 10-12 perc alatt szép világos színűre sütjük. A sütőből kivéve rácsra helyezzük, kihűtjük.

3. Ezután ízlés szerinti bevonjuk cukormázzal, vagy lekvárral összeragaszthatjuk a formákat. Száraz, hűvös helyen hosszabb ideig (2-3 hétig) eltartható, és finom omlós marad.

4. A cukormázhoz a fehérjét elkezdjük felverni, és amikor már félkemény, beleszitáljuk a porcukrot, tovább verjük. A masszát több adagra osztjuk, ízlés szerint színezzük, és megkenjük vele a süteményeket. Ezután kedvünk szerint díszítjük.

Munka: kb. 45 perc

Fogyasztható: kb. 2 óra múlva

Tipp: Ha összeragaszt két-két süteményt, a párok egyik felébe sütés előtt szúrjon lyukat!

Fotó: Shutterstock


 

 

 

Comments for Tuti recept: omlós linzer, aminek a tésztája elolvad a szádban

Fabók Lászlóné   2021-10-05 15:46:12

Nagyon jó


Dr. Simon Barbara   2021-10-13 11:17:11

A legnagyobb kedvenc!



Leave a comment