Nagyi receptje: puha szalagos fánk

Bár a legtöbben csak farsangkor készítenek fánkot, érdemes gyakrabban begyúrni a puha tésztát. Már vékony porcukorréteggel és friss lekvárral is mennyei, akár főételként is tálalhatjuk egy tartalmasabb leves után.

Szalagos fánk

Hozzávalók kb. 4 adaghoz

10 dkg cukor

3 dl tej

3 dkg élesztő

4 tojássárga

1 csomag vaníliás cukor

0,5 citrom reszelt héja

50 dkg liszt

10 dkg olvasztott margarin

1 ek. rum

Elkészítés

1. Kevés cukorral és kb. 0,5 dl tejjel felfuttatjuk az élesztőt. A maradék cukrot, a tojássárgákat, a vaníliás cukrot, a citromhéjat és a lisztet összekeverjük, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt.

2. Összedagasztjuk a tésztát annyi langyos tejjel, amennyit felvesz. Amikor már szép hólyagos, hozzáadjuk a megolvasztott margarint és a rumot. Ezután kevés liszttel meghintjük, és meleg helyen duplájára kelesztjük.

3. Miután megkelt a tészta, a deszkán sodrófával hüvelykujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és fánkszaggatóval kiszaggatjuk. A maradékot összegyúrjuk, majd ismét kinyújtjuk, szaggatjuk, amíg el nem fogy a tészta. Ezután még negyed órát kelesztjük!

4. Közben bő olajat forrósítunk, és beletesszük a fánkokat. Először fedő alatt, kis lángon sütjük 1-2 percig, majd megfordítjuk, és ekkor már nagy lángon, fedő nélkül sütjük tovább még kb. 1 percig. Konyhai papírkendőre kiszedjük, lecsepegtetjük. Porcukorral megszórjuk, és lekvárral tálaljuk.

Munka: kb. 45 perc + kelesztés

Fotó: Shutterstock.

Ha te is nagy kedvelője vagy a szalagos fánknak, szavazz rá a listából!

No comments


Leave a comment