Miért és hogyan kezdjünk el komposztálni? Segítünk!

A háztartásban keletkező szerves hulladék a teljes konyhai szemétnek a 30%-a is lehet. Éppen ezért, ha ezeket külön gyűjtjük, akkor nagyban csökkenthetjük a környezetet terhelő hulladékmennyiséget. A legegyszerűbb megoldás a komposztálás.

De miért kezdjünk el komposztálni, és egyáltalán hogyan fogjunk neki? A komposztálás egy olcsó és környezettudatos megoldás a háztartási hulladék csökkentésére. Emellett még a légszennyezés is mérsékelhető ezzel a módszerrel, ugyanis a szemét elégetése során keletkező mérgező gázok helyett a komposztálás alatt kevesebb szén-dioxid kerül a levegőbe, mindeközben pedig több szén jut vissza a földbe.

A jól karbantartott komposzt előnye, hogy alkalmas trágyázásra és tápanyagpótlásra, így javíthatja a talaj minőségét. Nem csak a veteményeskertekben használható fel, szobanövények cserepében is jó szolgálatot tesz.

Hogyan készül a jó komposzt?

A konyhai hulladékok közül a gyümölcs- és zöldségmaradékok, tojáshéj, kávézacc, virágok és teafű kerülhet a komposztra, azonban a hús, a főzött konyhai maradék, a kenyér és semmilyen szervetlen hulladék nem képezheti részét.

A komposztálás folyamata kicsit bonyolultabb, mint a konyhai szerves hulladék külön felhalmozása, ugyanis, ha csak összedobálnák ezeket nem csak mi, de a szomszédaink is hamar megéreznék a szagát. Ezért fontos, hogy a komposzt lebomlását segítsük elő azzal, hogy megfelelő arányban rakunk rá friss zöld (fű, zöldség, gyümölcs) és barna hulladékot is (gallyak, falevelek, forgács), illetve rendszeresen ellenőrizzük, hogy ne legyen túl nedves, de a kiszáradástól is védjük. Így egy év elteltével jó minőségű humusz képződhet, amit használhatunk a termőtalaj javítására.

Fotó: Shutterstock

No comments


Leave a comment