Tortaformában is süthetjük: mennyei flódni recept

Nem csak karácsonykor készíthetjük el a négyféle töltelékkel gazdagított süteményt. Azonban az ünnepek közeledtével elkezdhetünk bemelegíteni és akár tortaként is elkészíthetjük.

Flódnitorta

Hozzávalók kb. 8 szelethez

A tésztához

40 dkg liszt + a nyújtáshoz

8 dkg cukor

25 dkg vaj

2 tojássárgája + 1 sárgája a kenéshez

1,5 ek. édes fehérbor

A máktöltelékhez

2 dl édes fehérbor

2 ek. méz

20 dkg darált mák

A diótöltelékhez

2 dl édes fehérbor

2 ek. méz

25 dkg darált dió

Az almás-gesztenyés töltelékhez

4 nagyobb alma

10 dkg gesztenyepüré

5 dkg cukor

1 mk. őrölt fahéj

A lekváros réteghez

sűrű szilvalekvár

Elkészítés

1. A lisztet a cukorral és csipetnyi sóval összekeverjük, ezután a vajjal morzsalékos állagúra dolgozzuk. Hozzáadjuk a tojásokat meg a bort, és jól összegyúrjuk. Fóliába csomagolva hűtőbe rakjuk.

2. A mák-, illetve diótöltelékhez a bort a mézzel kis edényben gyöngyözésig melegítjük, majd a mákra, illetve a dióra öntjük, és hagyjuk kihűlni.

3. Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, hozzákeverjük a gesztenyepürét, a cukrot és a fahéjat.

4. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tésztát 5 részre osztjuk, és lisztezett deszkán egy 24 cm-es tortaforma méretére nyújtunk. Kivajazott kapcsos vagy szilikonos tortaformába fektetjük az első tésztalapot, erre rákenjük a diókrémet. Beterítjük a második lapot, amire a máktöltelék kerül. Rátesszük a harmadik lapot, erre az almát halmozzuk, majd a jön a negyedik lap és a lekvár, végül befedjük az utolsó lappal és lekenjük a tojássárgájával. A sütőben kb. 1 órán keresztül sütjük. Hagyjuk egészen kihűlni, csak utána szeleteljük.

Munka: kb. 1 óra

Fogyasztható: kb. 3 óra múlva

Recept: Dosso Gabi. Fotó: Szöllősi-Kiss Orsi.

Ha szereted a flódnit, sőt még tortaként is elnyerte a tetszésedet, akkor ne habozz, szavazz rá!

Comments for Tortaformában is süthetjük: mennyei flódni recept

Horváth Zsuzsanna   2021-11-25 15:47:00

Ha jól van elkészítve, akkor nagyon különleges finomság !



Leave a comment