Elfogytak a grillreceptek? Ezt a sertésbordát ki kell próbálni!

A borda mindig csontos húsrészt jelent, de készíthetjük szeletelt karajfiléből is, ha valaki nem szeret a csonttal „bajlódni.”

Magyaros sertésborda szedermártással

Hozzávalók 4 személyre

A húshoz

4 szelet sertésborda

2 szál menta

2 chili paprika

0,5 dl olaj

A szedermártáshoz

15 dkg fekete szeder

4 dkg vaj

2 dl 30%-os tejszín

1 ek. akácméz

A pirított rizshez

20 dkg hosszúszemű rizs

3 ek. olaj

Elkészítés

1. A sertésbordát megklopfoljuk, az szélén körben az ínas részeket késsel bevagdossuk. A mentát, a chilit megmossuk, feldaraboljuk. A szedret megmossuk, lecsepegtetjük.

2. A körethez a rizst az olajon kevergetve világosra pirítjuk, felöntjük kétszeres mennyiségű forró vízzel, sózzuk és ha felforrt, lefedve lassú tűzön kb. 15 perc alatt megpároljuk.

3. A mártáshoz a szedret a forró vajra szórjuk, felöntjük a tejszínnel, közepes tűzön 2 percet főzzük, hogy kicsit besűrűsödjön, és a mézzel ízesítjük.

4. A sertésbordákat sóval, borssal, a mentával, chilivel ízesítjük, és forró serpenyőben az olajon, közepes tűzön mindkét oldalukat pirosra sütjük. (Ha a sütés közben lefedjük fedővel, gyorsabban elkészül, mert közben párolódik is, nem csak sül.) Tálaláskor a rizs tányérra szedjük, melléfektetjük a sült mentás bordát és körbelocsoljuk a szedermártással.

Munka: kb. 45 perc

Fogyasztható: kb. 45 perc múlva

Recept: Liptai Zoltán. Fotó: Balogh Tamás.

Ha neked is nagy kedvenced a sertésborda és szívesen készíted el grillen, akkor mindenképp szavazz rá!

No comments


Leave a comment