Kisokos a szelektív hulladékgyűjtéshez: mit és hogyan válogassunk?

Minimális energiabefektetést igényel, viszont annál jobban védi a környezetet a szelektív hulladékgyűjtés. Ha még nem kezdtük el, vagy ha már szelektíven gyűjtünk, akkor is hasznos lehet ez a rövid összefoglaló, hiszen nem mindegy, hogy mit, milyen kukába dobunk.

A legelterjedtebb szelektív hulladékot gyűjtő kukák a sárga és a kék tetejű, ugyanakkor konténerek is állnak a rendelkezésünkre, amelyeknek ezen felül zöld, fehér és szürke színe is lehet.

Mutatjuk, melyikbe mit dobjunk és hogyan!

Kék kuka

A kék fedelű tartály újságok, füzetek, könyvek, kartondobozok, csomagolópapírok és hullámpapírok gyűjtésére alkalmas. Italos kartondobozokat is helyezhetünk bele (például a gyümölcslevekét vagy a tejét), azonban ezeket előtte ki kell öblítenünk. Fontos ezen felül, hogy ételmaradékos, olajos és zsíros papírokat ne helyezzünk bele (például a pizzás dobozt), illetve használt zsebkendőket és szalvétákat se!

Sárga kuka

A műanyag hulladék gyűjtésére alkalmas PET palackok, joghurtos poharak, műanyag zacskók, mustáros flakonok is kerülhetnek bele. Ebbe a kukába háztartási fémhulladékot is helyezhetünk, ilyenek például a konzervdobozok. Itt is fontos, hogy ételmaradékokkal szennyezett, illetve kimosatlan flakonokat ne dobjunk bele, illetve hungarocellt és vegyszeres flakonokat se!

Amennyiben nem vagyunk biztosak benne, a termékeken feltüntetett kódok alapján ezeket helyezhetjük bele: PET: 1-es, HDPE: 2-es, LDPE 4-es és PP: 5-ös.

Zöld konténer

Ide dobhatóak a színes üvegek, például a boros és a sörös üvegek. Arra viszont ügyeljünk, hogy ezeket a kupakjuk nélkül kell a kukába helyezni.

Fehér konténer

A fehér üveg gyűjtésére alkalmas, így leginkább üvegpalackok és befőttesüvegek kerülnek bele. A villanykörte és a szemüveglencse nem helyezhető ide!

Szürke konténer

Ide kizárólag fém hulladék kerülhet, mint például az alumínium doboz, a konzervdoboz, vagy az alufólia.

A szelektív hulladékgyűjtésnél fontos még, hogy a szemetet mindig lapítsuk ki annyira amennyire csak tudjuk, hogy ne foglaljon sok helyet a konténerekben.

No comments


Leave a comment