Ki mit tud a szegfűszegről? Ismerjük meg!

Egykor az aranynál is többet ért a szegfűszeg, amit manapság főként karácsony környékén szoktunk elővenni sütemények ízesítéséhez. Nem véletlen, hogy évszázadokkal ezelőtt ilyen nagy becsben tartották ezt növényt, hiszen fűszerként és gyógyító céllal is felhasználható.

Ezeket mind érdemes tudni a szegfűszegről:

  • A szegfűszeg egy pirosas színű, még ki nem nyílt virágbimbó kiszárított része, ami szög alakjának köszönheti elnevezését.
  • A népi gyógyászatban igen elterjedt gyulladás- és fájdalomcsökkentő, fertőtlenítő és emésztésjavító hatása miatt.
  • Megfázás esetén is alkalmazható, főként légúti megbetegedések során, ilyenkor őrölt vagy illóolaj formában adjuk forró italunkhoz.
  • A szegfűszeg illata segíthet távoltartani a rovarokat, így ha gyümölcsbe szurkálunk pár szemet és az étkezőasztalra helyezzük, távol tarthatjuk a nem várt vendégeket.
  • A szegfűszegben található illóolajok olyan erőteljesek, hogy akár egy szem elrágcsálása is segíthet az üde lehelet biztosításában.
  • Kesernyés ízének köszönhetően szinte minden gyümölccsel harmonizál, befőttek és kompótok elengedhetetlen kelléke.
  • Sütőtököt és édesburgonyát is ízesíthetünk vele, illetve paradicsomos ételekhez is passzol.
  • Sütemények készítésekor őrölt változatát használjunk, egészben fogyasztva kellemetlen hatású lehet az elrágása.

Fotó: Shutterstock.

No comments


Leave a comment