Milyen grillsütőt válasszunk? Segítünk!

Már javában tombol a nyár, így a grillszezon is. Ahhoz azonban, hogy tökélyre fejlesszük a kerti grillezést, át kell gondolnunk, melyik grillsütő mellett tesszük le a voksunkat. Most a választásban segítünk: összegyűjtöttük a különböző típusú grillsütők előnyeit és hátrányait.

Alapvetően három típusú grillsütőt különböztethetünk meg:

      1. Elektromos grillsütő: Az elektromos grillsütő nagy előnye, hogy gyorsan felmelegszik, állítható a hőmérséklete, amit folyamatosan tartani képes. Így az ételeket biztonságosan készíthetjük rajta. Könnyen mozgatható és fedett helyen is tudjuk használni, ennek köszönhetően egész évben a rendelkezésünkre áll. A grill bevonata tapadásmentes, ezért könnyen tisztítható. Az elektromos grillsütő hátránya, hogy sokszor kisméretű, ezért egyszerre kevés embert tud kiszolgálni, nem tudjuk bárhova magunkkal vinni (hiszen szüksége van áramra), illetve a rajta készített ételekből hiányzik a füstös íz.
      2. Gázgrill: Az elektromos sütőhöz hasonlóan hamar felmelegszik és nem jár füsttel, hamu sem keletkezik használata során, így könnyebben tisztítható. Egyenletesen oszlatja el a hőt, ami szabályozható rajta. Ideális választás teraszon grillezéshez, hiszen nem kell hozzá tüzet rakni, és kezdők számára is egyszerű a használata. Hátránya, hogy gázpalack szükséges a működéséhez, amelyre ügyelni kell, hogy ne sütés közben ürüljön ki. Emellett alapvetően a drágább grillsütők közé tartozik és használata helyhez kötött.
      3. Faszenes grillsütő: A hagyományos grillsütő használata időigényes, mivel tüzet is kell hozzá gyújtani. A sütésre is jóval több időt kell szánnunk, a takarításáról nem is beszélve. Az ételeknek viszont jellegzetes füstös ízt ad, ami a másik két sütő esetében elmarad, könnyen mozgatható és olcsón beszerezhető, azonban számolni kell a hozzá szükséges faszénnel és grillgyújtóval. Hátránya, hogy a hőmérsékletet nem egyszerű szabályozni, a húsokról lecsöpögő zsír következtében pedig káros anyagok kerülhetnek az ételekbe. Kisebb mérete miatt több időt vesz igénybe nagyobb mennyiségű étel elkészítése, nem utolsó sorban pedig ennek a típusnak a legnagyobb a szén-monoxid kibocsátása is.

Grillsütő választásnál vegyük figyelembe, hogy hány fő részére szeretnénk vele sütni, milyen gyakran, hol tudjuk majd tárolni és használni, valamint mennyi időt szeretnénk szánni a sütögetésre. Ha ezeket a szempontokat jól átgondoljuk, szinte magától értetődő, milyen típusú grillsütőt érdemes választanunk.

No comments


Leave a comment