Közeleg a húsvét, érdemes tudatosságra törekedni: így tehetjük környezetbaráttá az ünnepet

Az ünneppel járó nagybevásárlások és ajándékok vonzzák magukkal a tömérdek környezetszennyező hulladékot. Ilyenkor is érdemes figyelmet fordítani arra, hogy a húsvéti készülődés környezetbarát keretek között teljen.

Ebben segítünk most!

Környezetbarát dekoráció

A műanyag nyulak, csibék és különböző díszek helyett válogassunk természetes anyagokból, fából, üvegből vagy textilből készülteteket, amelyek tartósabbnak is bizonyulnak. Érdemes lehet házilag elkészíteni ezeket, így eszmei értékük is növekszik.

Természetes festékek

A házilag készített tojásfestékek még különlegesebbek is a vásárolhatóknál, ráadásul nem károsak a környezetünkre. Növényi eredetű alapanyagok felhasználásával, mint például a kurkuma, hagymahéj vagy vörös káposzta, gyönyörű árnyalatok készíthetők. Tojásfestésénél a mennyiségre is figyeljünk oda, és ne fessünk be több tojást, mint amennyit el tudunk fogyasztani.

Növényi alapú ételek növelése

Bár a húsvéti menü középpontjában a hús áll, érdemes lehet sok zöldséget és gyümölcsöt kínálni mellé, illetve különböző fogásokba dolgozni. A húsok előállítása jóval nagyobb környezetterheléssel jár, mint a növényeké, ezért hasznos ennek a mennyiségét csökkenteni, míg a zöldségekét növelni.

Kerüljük a műanyagokat!

Bevásárlásnál ne csak a túlvásárlást kerüljük el, de a felesleges műanyaghulladékot is. A tojásokat papírtárolóban vásároljuk, a legjobb, ha nem is veszünk mindig újat, hanem a régit töltjük fel. Ezért jobb, ha piacon, termelőknél vagy csomagolásmenetes boltokban vásárlunk.

Csokoládépapír

Húsvétkor megtelnek az üzletek a nyúl és tojás alakú csokoládékkal. Ezeknek a csomagolása összességében több ezer tonna szemetet termelhet húsvét után, amelyek ráadásul nem hasznosíthatók újra. Éppen ezért a vásárlásuk előtt érdemes lehet más alternatívákat keresni, esetleg szétnézni, mivel kerülhetjük el a nagy mennyiségű hulladéktermelést.

No comments


Leave a comment