Sokak kedvence ez a recept: így készül a méteres szelet

A sütemény Szabolcs megyéből várt ismertté országszerte. Bár a hagyomány szerint elsősorban húsvétkor szokták készíteni, van, ahol a karácsonyi asztalt díszíti, de akár egész évben lakmározhatunk belőle.

Méteres sütemény

Hozzávalók kb. 30 szelethez

A tésztához

4 tojás

25 dkg porcukor

1,5 dl olaj

25 dkg liszt

1 csomag sütőpor

2 ek. kakaópor

A krémhez

6 dl tej

1 csomag tejszínes pudingpor

1 csomag puncs pudingpor

30 dkg vaj

15 dkg porcukor

0,5 dl dl rum

1 ek. kakaópor

Elkészítés

1. Kivajazunk és lisztezünk 2 őzgerincformát. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, majd beleöntjük az olajat és 1,5 dl langyos vizet, jól elkeverjük. Hozzászitáljuk a sütőporral összekevert lisztet, elkeverjük, és beleforgatjuk a tojáshabot.

2. A sütőt 160 C-ra előmelegítjük. Kettéosztjuk a tésztát, az egyik részébe beleszitáljuk a kakaóport, összekeverjük. Külön-külön beletöltjük a formába a tésztákat. A sütőben 30 percen át sütjük. Amikor megsült, lisztezett deszkára borítjuk, hagyjuk kihűlni.

3. A krémhez felfőzünk 3 dl tejet a tejszínes pudingporral, és hűlésig kevergetjük. Ugyan ezt tesszük a tejszínes pudingporral is. A vajat nagyon habosra keverjük a cukorral, a rummal ízesítjük, majd kettéosztjuk, és az egyik felébe a puncsot, másik felébe a tejszínes krémet keverjük.

4. A kihűlt piskótákat a barázdáknak megfelelően szeletekre vágjuk. Felváltva a kétfajta piskótát megkenjük a kétfajta krémmel, de csak az egyik oldalukat, és így sorban hozzá tudjuk mindig tapasztani a következő szeletet. (Nem kell vastagon megkenni, mert elég krémes lesz.)

5. A végén mindkét krémből kimarad egy kevés, azokat egybekeverjük a kakaóval, és a sütemény tetejére-oldalára kenjük.

Munka: kb. 1 óra

Fogyasztható: kb. 2 óra múlva

Recept: Vomberg Frigyes. Fotó: Komáromi Zoltán.

Ha te is szereted a méteres süteményt, szavazz rá!

No comments


Leave a comment