Figyelem! Ezekkel a módszerekkel csökkenthetjük az ételpazarlásunkat

Arról, hogy hogyan csökkentsük a konyhai hulladékunkat, már írtunk. Most azt járjuk körbe, hogyan csökkenthetjük az ételpazarlást. Éppen ezért gyűjtöttünk néhány tippet, ami segíthet minimalizálni vagy akár nullára csökkenteni az ételpazarlásunkat.

Mik ezek? Mutatjuk:

Gondoskodjunk a friss zöldségekről!

A hazavitt zöldségeket és gyümölcsöket már azonnal elő is készíthetjük. Tisztítsuk meg őket és akár már fel is darabolhatjuk egy salátához, vagy bármilyen fogáshoz. Sokkal nagyobb valószínűséggel fogjuk így felhasználni őket, ha csak egyszerűen hozzá kell adni valamihez, mintha eredeti állapotukban állnának a kosárban, ráadásul így kisebb az esélye annak, hogy elkezdenek megrohadni.

Rendszerezzünk!

Könnyű elveszteni a fonalat, hogy mi van a hűtőben, ha minden össze-vissza áll, vagy elbújik. Ha egy előre meghatározott szisztéma szerint helyezünk el benne mindent, kisebb az esélye, hogy a hűtő hátuljában lassan elkezdenek megromlani az ételek. Akár címkézhetünk is olyan edényeket, amelyek nem átlátszóak, illetve azt is ráírhatjuk, mikor raktuk őket a hűtőbe. Így pontosan tudjuk majd követni, hogy miket kell időben elfogyasztanunk.

Gondoljunk a maradékra is!

Az ételpazarlás megelőzésének egyik módja, ha egy hétre előre megtervezzük a fogásokat. Persze így nehéz beépíteni a maradékok elfogyasztását, hiszen a megvásárolt alapanyagokat is fel kell dolgozni, mielőtt lejárna a szavatosságuk. Ezért fontos, hogy a maradékok elfogyasztására is hagyjuk egy napot. Ilyenkor bármit, ami a hűtőben van elkészíthetünk, vagy új fogást varázsolhatunk belőlük. A lényeg, hogy gondoljunk rá, és hagyjunk időt a feldolgozásra. Ebben segítséget nyújthat egy jól felszerelt kamra, amiben az időtálló élelmiszerek felhasználásával a maradékokból is teljes értékű fogásokat készíthetünk.

Írjuk fel a pazarlást!

Ha megromlott valami és kidobjuk azt írjuk fel, így legközelebb már tudni fogjuk, hogy mire nem fordítottunk addig elegendő figyelmet és tanulhatunk a hibáinkból!

No comments


Leave a comment