Ilyen a gluténmentes húsvét

A jellegzetes húsvéti fogásokban is „elbújhat” glutén. Kohári Éva gasztroblogger megmutatja, mire kell figyelnie azoknak, akiknek alternatív módon kell készülniük az ünnepi sütés-főzésre.


A legnagyobb problémát az ünnepi foszlós kalács okozhatja. Lehet tökéletes kelt tésztát készíteni – meséli Kohári Éva, a Gluténmentes Íz-Lik gasztroblog szerzője. Nagyon fontos, hogy a tésztához igazán jó minőségű gluténmentes kenyérlisztet használjunk (lisztkeverékek nélkül is lehet próbálkozni, de így még nehezebb dolgunk van), a sikért helyettesítsük hozzáadott rostokkal (pl. psyllium rosttal) és felejtsük el a hagyományos tészta állagát. Gyúrjunk jó lágy, ragacsos tésztát, így van esélyünk a puha belezetre. Térjünk el a hagyományos fonás technikától, és egyszerűen tegyünk kis méretű tészta bucikat egymás mellé a kalácssütő formába, a végeredmény garantáltan olyan lesz, mintha fontuk volna.

Főtt sonka, a tojás és a torma – nem árt résen lenni! A tojással nekünk sincs más teendőnk, mint a hagyományosan étkezőknek, csak jó alaposan főzzük meg. Érdemes ilyenkor pár perccel tovább főzni a szokásosnál, így 1-2 napig eláll a hűtőben.

„Ha kész tormát vásárolunk, akkor már körültekintőnek kell lennünk, és figyelmesen el kell olvasnunk a csomagoláson feltűntetett összetevőket. Persze ha van kedvünk és bírjuk a csípős tormát, elkészíthetjük ezt mi magunk is. A sonka alapvetően gluténmentes, de a fűszerezés, pácolás, csomagolás során szennyeződhet gluténnel, így legyünk nagyon résen. Ma már egyre több terméken tüntetik fel, hogy garantáltan gluténmentes. A biztonság kedvéért érdemes ezeket vásárolni. Ha vendégségbe megyünk, egyeztessünk nyugodtan előre sonka ügyben is” – tanácsolja Kohári Éva a Gluténmentes Íz-Lik gasztroblog szerzője.

A húsvéti sütemények felhozatala nagyon széles körű lehet. Ha biztosra szeretnénk menni, használjunk jól bevált, kipróbált recepteket. Könnyedén készíthetünk olyan húsvéti fogásokat is, amikhez lisztet elő sem kell vennünk, így mindenki számára boldogság lesz az ünnepi ebéd. Természetesen az ételek készítéséhez használt alapanyagokat tudatosan és gondosan vásároljuk.

S egy utolsó tanács a szülőknek Évától: „Fontos, hogy akármilyen diétán is vannak a gyerekek, pár apróságot rejtsen el nekik a nyuszi. Szerencsére egyre több boltból, illetve webáruházból tudunk mindenféle mentes csokoládét, cukorkát vásárolni, de ezeket mi magunk is elkészíthetjük és becsomagolhatjuk húsvéti köntösbe.”

No comments


Leave a comment