Tuti recept: gesztenyés töltelékkel dobtuk fel az elefántkönnycseppet

A jól ismert süteménybe banán helyett gesztenyerúd került. A végeredmény pedig egyszerűen elképesztő lett. Aki kipróbálja, gyorsan megismétli az elkészítést!

Gesztenyés elefántkönnycsepp

Hozzávalók kb. 15 szelethez

A tésztához

6 tojás

12 dkg cukor

4 dkg kakaópor

1 mk. szódabikarbóna

2 ek. liszt

A krémhez

7 dl tej

2 cs. vaníliás pudingpor

2 ek. liszt

25 dkg vaj

25 dkg cukor

A gesztenyerúdhoz

10 dkg darált keksz

1 csomag gesztenyemassza

1 vaníliás cukor

1 ek. lekvár (eper vagy barack)

0,5 dl feketekávé

Elkészítés

1. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját, a cukrot, a kakaót, a szódabikarbónát és a lisztet összekeverjük. Hozzáadjuk a tojások keményre vert habját. A masszát vékonyan sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és kb. 10 perc alatt megsütjük.

2. A kisült piskótatésztát még melegen, középen egy sodrófán át hajtjuk, így hagyjuk kihűlni. (Úgy csináljuk, mintha egy ruhát tennénk rá a szárítóra.)

3. A krémhez a tejet, a pudingport és a lisztet összefőzzük, majd kevergetve kihűtjük. A vajat a cukorral kihabosítjuk, és a két masszát összekeverjük.

4. A gesztenyerúdhoz a gesztenyemasszát (ha fagyasztott, hagyjuk kiengedni), a kekszet, a vaníliás cukrot, a baracklekvárt és a kávét összegyúrjuk, majd olyan hosszú rudat formálunk belőle, mint a tészta hosszabbik oldala, ahol kettéhajtottuk. Folpckba csomagolva a hűtőbe tesszük.

5. A kisült piskótatésztát óvatosan széthajtjuk, rákenjük a krémet, rátesszük a gesztenyerudat, és visszahajtjuk a tésztát. Így olyan az alakja, mint egy könnycsepp. Néhány óráig hűtőben pihentetjük, csak azután szeleteljük.

Munka: kb. 1 óra

Fogyasztható: kb. 4 óra múlva

Recept: Dosso Gabi. Fotó: Szöllősi-Kiss Orsi

Akár ha banánnal, akár ha gesztenyerúddal töltve, de nagy kedvenced az elefántkönnycsepp, mindenképp szavazz rá!

Comments for Tuti recept: gesztenyés töltelékkel dobtuk fel az elefántkönnycseppet

Fabók Lászlóné   2021-10-05 15:47:14

Ki fogom próbálni!



Leave a comment