Mit jelent az, hogy GMO? Most körbejárjuk!

Egyre gyakrabban hallani a GMO-mentes élelmiszerekről, ezért érdemes tisztázni, hogy pontosan mit jelent ez a rövidítés és hol találkozhatunk vele.

A GMO magyarul genetikailag módosított organizmust jelent, amely vonatkozhat összetevőkre, növényekre. Génmódosított növényeket úgy hoznak létre, hogy mesterséges körülmények között olyan tulajdonságokat építenek például a magokba, amelyeket korábban nem hordozott, azonban a későbbiekben ellenállóbbá teszi környezeti hatások, kártevők és betegségek ellen. A genetikailag módosított növényekre így nem permetezés útján kerül védő anyag, hanem eredetileg bennük van.

Ezt a technológiát leggyakrabban kukorica, cukorrépa, szójabab vagy gyapot esetén szokták használni, azonban az Unión belül a génmódosított termékek importálása és termesztése is szabályozva van. Éppen ezért, ha az adott élelmiszer bármilyen formában is tartalmaz GMO-t, azt a gyártónak fel kell tüntetnie. Leggyakrabban takarmányokban és késztermékekben vannak jelen ilyen növények. Fontos megjegyezni, hogy Magyarországon tilos genetikailag módosított növényeket termeszteni, így feldolgozott formában találkozhatunk csak velük.

Nem csak növények esetében, állatoknál is kísérleteznek a genetikai módosítással, azonban ezek közül egyik sincs fogyasztásra engedélyezve, arról nem is beszélve, hogy a GMO-állatok előállítása etikai és állatjóléti problémákat is felvet. 

No comments


Leave a comment