Ezeknek az ételek kifejezetten nagy az ökológiai lábnyoma. Érdemes átgondolni, mennyit fogyasztunk belőlük!

Ahhoz, hogy környezettudatosan tudjunk étkezni, érdemes tisztáznunk, melyek azok az élelmiszerek, amelyek a károsak környezetünkre. Azzal, ha csökkentjük ezeknek a fogyasztását, és odafigyelünk az élelmiszereknek erre a tulajdonságára is, megvédhetjük környezetünket.

Mutatjuk melyek a leginkább szennyező élelmiszerek és miért:

1.    A környezetre a leginkább káros élelmiszer a hús, amely előállítása rengeteg erőforrást igényel. A marha és a bárány tartása nagy mennyiségű tápanyagot és nagy méretű termőföld elhasználását igényli, a kibocsátott metángáz káros hatásáról nem is beszélve.

2.  A cukor a bolygóra egyik legártalmasabb növény, ugyanis a cukornád és cukorrépa ültetvények károsan hatnak a környező állat-, növény- és rovarvilágra, az intenzíven használt rovarölő szereknek köszönhetően. A cukorültetvények okozta károk hozzájárulnak a globális felmelegedéshez, ráadásul a cukor előállítása komoly erőforrásokat igényel.

3. A pálmazsírt önmagában nem igazán szoktuk használni, azonban számos előre elkészített élelmiszer alapanyagát képezi. A pálmazsírhoz olcsón hozzá lehet jutni, viszont nagyon környezetszennyező, ugyanis a hatalmas kereslete miatt esőerdők helyére ültetik az olajpálmákat, amelyből aztán kinyerik a zsírt. Ennek hosszútávú környezetszennyező hatása van, mind a növény- és az állatvilágra.

4.  A tengeri halak túlhalászása miatt kéne csökkenteni a halfogyasztást, mivel a halpopuláció csökkentése negatív hatással lehet a tengeri ökoszisztémára. A halak közül a lazac előállítása különösen káros, hiszen tenyészésük során vegyszerekkel szennyezik be az élőhelyüket.

5.   A kakaó termesztése megterheli az ökoszisztémát, 100 g csokoládé elkészítéséhez több ezer liter vízre is szükség lehet és ebben még nincsenek benne a pörkölési, őrlési munkálatokhoz felhasznált erőforrások. 

No comments


Leave a comment