Mivel kenjük meg a sütemények tetejét? Ezek közül válogathatunk

Addig nem lehet tökéletes egy sütemény, amíg úgy nem néz ki, ahogyan mi elképzeltük. Ahhoz, hogy ezt megvalósíthassuk nem a recepten kell változtatnunk, elegendő lehet máshogy megkennünk, mint ahogy eddig szoktuk.

Kelt tésztából készült süteményekhez 7 féle kenési mód is létezik:

  • Tojásfehérjével: kalácsok kenéséhez szokták javasolni, mivel így az eredmény egyenletes fényes és aranybarna lesz.
  • Tojássárgával: bejglik készítésénél népszerű, mivel sötétbarna színű lesz tőle a tészta, ha sütés előtt hagyjuk a tojást felszívódni, a sütemény teteje kissé repedezett lesz.
  • Egész tojással: legyen szó kalácsról, buktáról vagy briósról, ha a tojásnak a fehérjét és a sárgáját összekeverjük, majd azzal kenjük meg a süteményt, akkor egy vastag, csillogós kérget fog kapni az elkészült édességünk.
  • Vajjal: inkább péksütemények (zsemle, kifli), mint sütemények kenéséhez javasolt. Használatával egy sötétebb, ropogósabb kéreg keletkezik.
  • Tejjel: puha és sima tapintású felszíne lesz például a hamburgerzsemlének, ha tejjel kenjünk meg a tetejét.
  • Tejjel kevert tojással: pogácsák sütésénél jól jöhet a puha, fényes és világos felszín.
  • Tejföllel kevert tojással: szintén pogácsák sütéséknél használható módszer, de lepényekhez is alkalmazható, ezzel az aprósütemény felszíne aranybarbára pirul.

Fotó: Shutterstock.

No comments


Leave a comment