Összeszedtük, mit érdemes tudni a szerecsendióról

A forralt bor ízesítéséhez is gyakran használt fűszerrel érdemes kicsit jobban megismerkedni, hiszen számos érdekességet rejt. Egykoron a szerecsendiónak olyan nagy értéke volt, hogy véres háborúkat folytattak az ültetvények uralmáért. Ma már őrölt  formában párszáz forintért beszerezhető, egészben kicsit drágábban vásárolható meg.

Íme néhány érdekesség még a szerecsendióról:

  • Rendszertanilag nem dió, a fa termésének magját hívják szerecsendiónak.
  • Az arab gyógyászatban a szerecsendiót gyógyszerként hasznosították, Európában pedig a pestis ellenszerének gondolták.
  • Nagy mennyiségben hosszan tartó hallucinációt, rosszullétet, dehidratációt okozhat. Néhány állatfaj esetében mérgező hatású lehet a szerecsendió.
  • Az egész szerecsendióból, ha felhasználás előtt reszelünk egy keveset sokkal élénkebb és intenzívebb íze lesz.
  • Húsok ízesítéséhez is használhatjuk, legjobban a bárányhúshoz illik.
  • Káposztához, sütőtökhöz, padlizsánhoz, spenóthoz vagy paradicsomos ételekhez is párosíthatjuk.
  • A bontatlan dió, jól záródó üvegben, sötétben tárolva akár évtizedekig is megőrizheti jellegzetes aromáját.

Fotó: Shutterstock.

No comments


Leave a comment