Ezekkel a zöldségekkel dobhatjuk fel a grillpartit

Ha valaki meghallja a grillezés szót, elsőként valószínűleg a különböző húsokra gondol. Pedig a kertben sütött menük ennél jóval sokszínűbb is lehet. A grillrácson rengeteg zöldséget el lehet készíteni, amiket sokféleképpen ízesíthetünk vagy párosíthatunk más finomságokkal.

De mielőtt így tennénk, néhány alapszabály a zöldségek grillezéséről. Ahogy a húsoknál, így itt is a mosással és szeleteléssel kezdődik a munka. Néhány zöldség (paradicsom, gomba) viszonylag rövidebb idő alatt kész van, másokhoz (padlizsán) már több időt kell szánni. Ellentétben a húsokkal, a zöldségeket nem kell sokáig pácolni, elég nekik 10-15 perc. A pác alapja gyakran az olívaolaj, néhány csepp balzsamecettel, sóval, borssal vagy esetleg fűszerezett (például chilis) olaj. Ami a fűszerezést illeti, nyugodtan válassz erőteljesebb fűszereket, mint például a kakukkfüvet vagy a rozmaringot, de csak módjával.

Fontos a grillezési idő

A másik fontos különbség a húsok és a zöldségek grillezésénél, hogy a zöldségek sokkal szélesebb skálán mozognak, mármint ami a grillezési idejüket illeti. A paprikának elég néhány perc, a krumplinak (amit alufóliába vagy a nagyobb szemeket vastag karikára vágva tekerve érdemes grillezni) már jóval több idő kell. A zöldségeket ne közvetlenül azután tegyük a grillrácsokra, amikor kivettük a hűtőből, hanem akkor, amikor valamennyire már felmelegedtek, így a zöldségek is korábban készülnek el, rövidebb idő alatt pedig kevesebbet veszítenek víztartalmukból. (Vagyis nem lesznek szárazok, rágósak.)


Tippek

És ha már szóba jött az alufóliás megoldás: a koktélparadicsomokat is el lehet így készíteni, de nyársra is lehet fűzni a finomságokat, közéjük akár húsokat is tűzhetünk, hogy még finomabb legyen a végeredmény.

A cukkini és a padlizsán is több nedvességet tart magában, ha héjával együtt sütjük, sőt, a cukkini esetében érdemes hosszában szeletelni és akár egy szelet baconnel szoros csigába tekerve grillezni.

Padlizsántól kukoricáig

És hogy nálunk mely zöldségek a befutók, ha grillezésről van szó? Például a padlizsán, amiről a többség egyből a padlizsánkrémre gondol, pedig grillezve is kifejezetten finom. Főként, ha például fokhagymával ízesítjük. A sárgarépa és a cukkini is helyet kaphat a grillrácson, előbbihez a kakukkfüvet, utóbbihoz bármilyen zöldfűszert ajánlunk társítani. A paprikát is lehet grillezni, itt azonban ügyelni kell, hogy ne tegyük túl forró rácsra, könnyen megéghet.

Ahogy a padlizsán esetében, úgy a kukoricáról sem feltétlenül a grillezés jut az eszünkbe. Kis vajjal vagy baconbe tekerve is a rácsra tehetjük, de a vajas-fűszeres változatát is érdemes megkóstolni. Ha biztosra akarunk menni, a kukoricát vágjuk 5 cm-es karikákra és pár percig főzzük elő.

A bacon nemcsak a kukoricához illik tökéletesen, ha a grillezni kívánt spárga köré tekerjük, akkor is isteni végeredményt kapunk. Ha pedig gombát grilleznél, azt is nyugodtan baconbe csavarhatod, a belsejét pedig sajttal és bazsalikommal, petrezselyemmel töltheted meg.

Szöveg: Gierlinger. Fotók: Pixabay.

No comments


Leave a comment