Ezekből a tápanyagokból szenvedünk a leggyakrabban hiányt

Tápanyaghiány bizonyos élelmiszerek mellőzése során fordulhat elő szervezetünkben. De még akkor is felfigyelhetünk a jeleire, ha úgy gondoljuk, hogy egészségesen táplálkozunk. A legfontosabb tápanyagok hiányát magunkon is felismerhetjük, ezért összegyűjtöttük a leggyakoribb tápanyaghiányra utaló jeleket.

Mutatjuk, mik ezek:

Vashiány

A leggyakoribb jelei a fáradtság, rossz koncentrációképesség és a sápadtság. A vasnak kiváló forrásai lehetnek a vörös húsok, a babfélék, a magvak, a brokkoli, a spenót vagy a kelkáposzta is. Vashiány leggyakrabban a vegetáriánusokat és vegánokat érintheti, ezért kiemelten fontos odafigyelniük a természetes pótlására.

D-vitamin-hiány

Az izomgyengeség, a csontok törékenysége és az immunrendszer védekezőképességének csökkenése is utalhat rá. A halak és a tojássárgája olyan élelmiszerek, amelyek segíthetik a pótlását, ezen kívül pedig a napon töltött idő növelésével is megelőzhetjük a hiányt.

Magnéziumhiány

Izomgörcsök, migrén, szorongás és rendellenes szívritmus is utalhat magnéziumhiányra. Ezt akár étcsokoládé segítségével, illetve teljes kiőrlésű gabonák, magvak, mint például a mandula és spenót fogyasztásával is orvosolhatunk.

A-vitaminhiány

Ez a zsírban oldódó vitamin segíti az egészséges bőr, a csontok és a fogak fenntartását, illetve a látást is serkenti. Hiánya korpásodást, gyakori megfázást és aftákat is előidézhet. Tojásban, sajtban, májban, édesburgonyában és sárgarépában is található A-vitamin, amelyek fogyasztása segítheti a hiány megelőzését.

Jódhiány

A bőr kiszáradása, az aluszékonyság, a fázékonyság és a hízás is jele lehet a jódhiánynak. Ezt megelőzhetünk tejtermékek, tojás, hal és jódozott só fogyasztásával.

Szinte bármelyik ásványi anyagból vagy vitaminból alakulthat ki hiány a szervezetünkben, ezért is fontos a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás, amely során biztosítani tudjuk a szerveztünk számára szükséges tápanyagokat. 

No comments


Leave a comment