Lerántjuk a leplet! Ezek a leggyakoribb tévhitek a fenntartható életmódról

A környezetbarát életmód célja, a föld biológia sokféleségének és élőhelyeinek megőrzése, a természetes erőforrások megóvása, a megfelelő hulladékkezelés kialakítása, a pazarlás és a környezetszennyezés csökkentése.

Sok tévhit él azonban, amelyek gátolják a környezetbarát életmód megvalósítását, vagy megnehezítik azt.

A kis változás nem jelent semmit

Éppen ellenkezőleg, az apró változások vezetnek sikerhez. A változással másoknak is példát mutathatunk és saját közérzetünket is javíthatjuk vele. Ne tartson vissza minket a gondolat, hogy amit teszünk a környezetért, az nem számít!

A szelektív hulladékgyűjtés önmagában elegendő

Ha szelektíven gyűjtjük a szemetet az jó irány, de még nem a végpont. Magának a szelektíven gyűjthető szemétnek a csökkentése is fontos és egyszerűbb, mint gondolnánk.

Felesleges szelektíven gyűjteni

Sokan gondolják, hogy a szelektív szemetet úgyis összeöntik, ezért felesleges külön gyűjteni. Elképzelhető, hogy a kukás autóban összeöntik a szelektíven gyűjthető szemetet, azonban később szétválogatják azokat. A kommunális szemétből viszont nem szedik ki a szelektívet, éppen ezért érdemes külön gyűjteni azt.

A fenntartható életmód drága és fárasztó

Környezetbaráttá apró lépésekkel tehetünk egy háztartást. Nem kell drasztikus változásokat bevezetnünk egyik napról a másikra, minden régit újra cserélni. Minden változás, lehet az kicsi is, az idő előrehaladtával fog komoly eredményt mutatni.

A mosogatógép nem környezetbarát

A kézzel való mosogatás során jóval több vizet fogyasztunk el, mint a mosogatógép. Mindemellett a víz külön felmelegítése is plusz energiát igényel.

A lebomló zacskók jelentik a megoldást

A boltban vásárolható zacskók vásárlása helyett válasszunk saját kosarat vagy szatyrokat. Hiába lebomló a zacskó, nem kerülhető el vele, hogy lebomlása után méreganyagok kerüljenek a környezetbe.

A fenntarthatóság nélkülözést jelent

Semmitől nem kell megválnunk, amit szeretünk a környezet védelmének érdekében, csupán környezetbarát alternatívára cserélnünk vagy környezetbarát módon kiviteleznünk.

Csak egy módja van a fenntartható életmódnak

A környezetbarát életmód sok kísérletezéssel jár, ami arra irányul, hogy minél kényelmesebben tudjuk megvalósítani. Ez háztartásonként változó lehet, ezért nem érdemes másokhoz hasonlítanunk azt, hogy mennyire vagyunk környezetbarátak.

Ahhoz, hogy fenntarthatóan éljünk, tényleg nem kell nagy lépésekre elszánnunk magunkat. Már azzal sokat tehetünk, ha megpróbáljuk csökkenteni a konyhai hulladékot, felvesszük a harcot az ételpazarlás ellen, valamint elkerüljük az energiapazarlást.

No comments


Leave a comment