Feldobja az őszi hangulatot ez a diós kosárka recept

A diós sütemények már az ősz elejétől kényeztetnek minket, azonban mégis karácsonykor találkozunk a legtöbbet velük. Ennek ellenére egész évben bátran készíthetünk diós finomságokat, garantáltan megédesítik a mindennapokat!

Diós kosárka

Hozzávalók 28 darabhoz

A tésztához

50 dkg liszt + a formához

3 tojássárgája

20 dkg vaj/margarin + a formához

10 dkg porcukor

1 tk. sütőpor

1 tk. szódabikarbóna

1 cs. vaníliás cukor

3 ek. tejföl

A töltelékhez

20 dkg porcukor

20 dkg darált dió

0,5 citrom leve és reszelt héja

3 tojásfehérje

4-5 ek savanykás lekvár (sárgabarack, ribizli,meggy… stb)

Elkészítése

1. A kosárkaformákat olvasztott vajjal kikenjük és enyhén lisztezzük. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A tészta hozzávalóit alaposan összekeverjük, ami egy lágy ragadós massza lesz. Diónyi mennyiséget teszünk minden kosárkába, és nedves kézzel szépen eldolgozunk a tésztát úgy, hogy a forma peremére is jusson, kb. egyforma vastagságban.

2. A töltelékhez a tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A darált diót elkeverjük a porcukorral, a citrom levével és reszelt héjával, kisebb adagokban beleforgatjuk a habot.

3. A formákba egy-egy kiskanálnyi lekvárt kanalazunk és az egészet egy evőkanálnyi diótöltelékkel koronázzuk.

4. Tepsire rakosgatjuk, és a forró sütő középső rácsára betolva a tepsit, 15-20 percig sütjük, vigyázva, mert a cukros hab hamar megég! Akkor jó, ha a tészta széle halványan barnulni kezd, a habos töltelék teteje pedig kissé megkeményedik/törik.

Recept és fotó: Nagy Anikó.

Munka: kb. 30 perc

Fogyasztható: kb. 1 óra múlva

Ha te is szereted a diós kosárkát, mindenképp szavazz rá!

Tipp: Amikor jól átsültek pár perc türelem után, könnyedén ki tudjuk borítani a formákból és rácsra téve hűtjük. Tálalás előtt porcukor felhővel beborítjuk diós habos csodáinkat

No comments


Leave a comment