Kedvenc aprósütink: diós hókifli recept

Hívhatjuk kiflinek, holdnak, patkónak, a lényeg viszont, hogy a meghajlított tészta finom és omlós legyen!

Diós hókifli

Hozzávalók kb. 30 darabhoz

A tésztához

50 dkg rétesliszt

25 dkg margarin

2 dl tejföl

1 ek. porcukor

2 dkg élesztő

1 dl langyos tej

A töltelékhez

1,5 dl víz

20 dkg darált dió

3 ek. cukor

1 csomag vaníliás cukor

A forgatáshoz

25 dkg vaníliás porcukor

Elkészítés

1. A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd beledolgozzuk a tejfölt, a porcukrot és 1 csipet sót. Az élesztőt a langyos tejben felfuttatjuk egy csipet cukorral és a lisztes keverékhez öntjük. Rugalmas, de nem ragacsos tésztává gyúrjuk. (Ha ragad, kevés lisztet adunk még hozzá.) Az összegyúrt tésztát letakarjuk, és kb. 20-25 percig pihentetjük.

2. Közben elkészítjük a tölteléket. Lábosba öntjük a vizet, a diót, a cukrot és a vaníliás cukrot, majd az egészet folytonos kevergetéssel rövid ideig összefőzzük. Félre tesszük kihűlni.

3. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tésztát lisztezett felületen kb. 3 mm vastagságúra kinyújtjuk. Pogácsa szaggatóval (7-8 cm átmérőjű) kiszaggatjuk a tésztát, majd mindegyik körre teszünk a diókrémből és utána feltekerjük, mint a kifliket. A két végét kicsit összecsípjük. A megtöltött kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, majd 15 percig sütjük. (Világos színűnek kell lennie.) Sütés után, még forrón beleforgatjuk a vaníliás porcukorba.

Munka: kb. 1,5 óra

Fogyasztható: kb. 2,5 óra múlva

Recept: Kiss Barnabás. Fotó: Tamási Gábor.

Tipp: A dió tölteléket ízesíthetjük akár rumaromával vagy esetleg 1 evőkanál sárgabaracklekvárral is. Ha mákos tölteléket szeretnénk, ehhez összekeverünk 10 dkg darált mákot 5 dkg porcukorral, 1 citrom reszelt héjával, és annyi tejet öntünk hozzá, hogy sűrű masszát kapjunk (0,5-1 dl).

Ha te is szereted a hókiflit, kerüljön bele bármilyen töltelék, szavazz rá!

No comments


Leave a comment