Ezt tudtad? 9 érdekességet gyűjtöttünk a vaníliáról

A vanília igazi süteményfűszer, az ünnepi édességekből egyszerűen nem hiányozhat, jellegzetes illata pedig belengi a konyhát.

Összegyűjtöttünk azonban néhány érdekességet a vaníliáról, amelyek ismerete még különlegesebbé teszi.

  • Az orchideák családjába tartozik az a növény, amelynek termése a vanília.
  • A vaníliarúd eredetileg sárgászöld fürtökben nő, ami aztán hónapokig tartó forrázási és szárítási folyamatok után éri el a felhasználásra alkalmas állagát és barnás-feketés színét.
  • Megközelítőleg 110 fajta vanília létezik, ebből 4-et használnak a leggyakrabban világszerte.
  • A vaníliát régen nem csak fűszerként használták, gyógyszert is készítettek belőle. Vágykeltő hatásúnak, emellett lázcsillapítónak és görcsoldónak is gondolták.
  • Valójában szénhidrátokban gazdag, cukorban és fehérjékben is bővelkedik és magas kalóriatartalmú. Vitaminokat és ásványi anyagokat is találhatunk benne, amelyeknek köszönhetően az alvászavarokat, a depressziót és a stresszes állapotot is orvosolhatja.
  • A vanília étvágygerjesztő, valamint növelheti a gyomorsavak mennyiségét ezzel javítva az emésztést.
  • Csupán a természetes vanília rudak rendelkeznek jótékony tulajdonságokkal, a szintetikus vaníliáknak csak töredéke az eredeti fűszernövény.
  • Jól záródó edényben, hűvös, sötét helyen akár 9 hónapig is tárolhatjuk.
  • Más fűszerekkel is párosítható, a vanília mellé jól megy a fahéj, a gyömbér, a szegfűszeg, a citrom, a menta és a szerecsendió.

Fotó: Shutterstock.

No comments


Leave a comment